En ny hundsport på klubben!
Hej Åsah, du har något nytt på gång på klubben. Berätta om Mondioring!
Mondioring är en sport som uppkom 1987 i Europa för att kombinera de ringsporter som redan fanns. Tillexempel IPO, Belgisk ring och Fransk ring. Syftet var att skapa en internationell sport där alla länder kunde tävla under samma premisser. Sporten har redan funnits i Sverige inofficiellt sedan länge men nu är sporten officiell sedan första januari i år. Dock har den en prövotid på två år för att kunna utvärderas ordentligt.
Vad går Mondioring ut på?
Sporten går framförallt ut på att ha kontroll över sin hund i alla situationer. Endast ett kommando får användas för varje moment, och tävlingsbanorna varierar hela tiden. De har ett tema som genomsyrar allting på planen, där mycket saker ställs ut som störning för hunden. Varje tävling är alltså unik, och det gör att bara din fantasi kan sätta stopp för träningen. Fungerar någonting inte på tävling så går det bara att tänka ”oj, jag har inte tränat på detta”. Det är inte bara saker hunden ska klara av att hantera, men även människor. På tävling är det alltid minst 5 personer på planen och allra oftast fler. Som fotograf får du gärna vara med inne i ringen om du frågar.
Sporten är indelad i tre delar. Lydnad, hopp och skydd. I de första två får alla raser vara med (MRL och MRLH), men skyddsdelen är endast öppen för hundar som SBK har avelsansvar för. För att kunna satsa på denna del behövs inte bara tävlingslicens, men även träningslicens och ett socialitetstest. Skillnaden från de skyddssporter som vi redan har, är att planen, momenten och dess ordning aldrig ser riktigt likadana ut. Det finns en stadig grund i reglerna men sedan har domaren fritt spelrum. I den här sporten bedöms inte heller hur bettet är, utan bara om hunden håller fast i den tid de ska. De får 1 sekund gratis på sig att släppa, men sedan blir det minuspoäng för varje sekund de inte lyder. I Mondioring får hunden bita var som helst på figuranten som är klädd i heldräkt, dock satsar de flesta på att lära hunden bita i benen eftersom hunden snabbare kommer åt i många av momenten. Skyddsdräkten ska hunden se som en stor kampleksak, och den riktiga ilskan får litet utrymme eftersom figuranten lättare kan lura hunden att bita när den inte ska. Figurantens roll är att spela teater och på alla tillåtna sätt försöka lura poäng från hunden.
Lydnaden är relativt enkel, men svårigheten ligger i att hunden ska kunna hantera allting runt ikring. Ett moment som är annorlunda mot våra vanliga hundsporter är ”matvägran”. I högsta klassen ska hunden kunna få korvar kastade på sig utan att varken äta upp dom eller slicka på dom. I övrigt känner vi igen de flesta från andra sporter, så som fritt följ, apportering, fjärrdirigering och framåtsändande, för att nämna några.
Vad händer med mondioring här på klubben?
Vi på klubben har fått nöjet att träna denna gren och därmed startat en grupp med inriktning på lydnad och hopp. Skyddet kommer vi kunna introducera senare och då med en begränsad och högt motiverad grupp. I april kommer duktiga Jesper Borgryd och håller ett helgseminarium med obegränsat antal åhörare. Perfekt för dig som är nyfiken på sporten! Vill du delta med hund finns endast 8 platser och vi medlemmar på klubben är såklart prioriterade. Anmälningen sker på https://mondioringmisfits.wordpress.com/2017/09/21/170/
Våra landslagsekipage har gjort bra ifrån sig internationellt och fått komplimanger för hur schyssta de är mot sina hundar. Flera gånger har svenskar stått på pallplats på VM trots att grenen inte varit officiell i Sverige. VM tävlas i alla klasser och därför har du chansen att komma långt även om du vill stanna kvar i en klass.
Var kan man läsa om regler?
Det finns mer information om sporten och dess regler på:
http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/mondioring/
Här nedan kan du se filmer från hela programmen i de olika klasserna.
Film klass 1: https://youtu.be/eOrTten4RQw
Film klass 2: https://youtu.be/L4RJZkl7DkU
Film klass 3: https://youtu.be/lIFnq4TAWDg
Va roligt! Tack Åsah!
Text: Åsah Calvet
Foto: Matidla Holmqvist
Susanna Emanuelsson
/styrelsen